Город

Тонкощі і нюанси зимового зберігання капусти — як я максимально продовжую лежкість свого врожаю з моменту вибору сорту

Дуже багато моментів впливають на терміни збереження капусти протягом зими. До них відносяться сорт рослини, специфіка вирощування, склад і якість грунту, час збору врожаю і, звичайно, сама технологія зберігання. Довга зимівля капусти в хорошому стані залежить від дотримання певних правил, про яких я докладніше розповім в статті.

Сорт

«Готуй сани влітку», – це прислів’я як не можна краще описує основний момент гарного зберігання капусти. Визначальним фактором лежкості стане вибраний вами сорт для посадки. Ранньостиглі та середні сорти не зможуть долежати навіть до новорічних свят, вони підходять для швидкого вживання. У засолюванні і зберіганні використовують пізні види капусти, а також ті, у яких на самому пакетику з насінням стоїть маркер «для зберігання».

Перерахую найбільш підходящі на мій погляд сорти:

  • Русиновка;
  • Подарунок;
  • Завірюха;
  • Добровольська;
  • Кам’яна голова;
  • Білосніжка.

З позитивних якостей цих видів капусти можна виділити:

  • тугий виток качана;
  • стійкість до гниття;
  • схильність до довгій лежанці;
  • поступове розкриття смакових якостей.

Вирощування

Змінити якості збереження капусти можуть фактори, що впливають на рослину в процесі його росту. Це і склад грунту грядки, і вносяться добрива, якість догляду за виделками, і кількість поливів.

Позитивні умови, що поліпшують збереження овоча:

  • вирощування на суглинках і легкоструктурних грунтах;
  • зменшення азотних добавок і збільшення добрив з калієм і фосфором;
  • помірний полив і захист від рясних осінніх опадів;
  • обов’язкове повне визрівання.

Підготовка

Перед зберіганням необхідно провести ряд обов’язкових процедур, здатних збільшити термін лежкості.

Уявляю короткий список важливих справ, які необхідні під час збору врожаю.

  1. Копітка сортування та ретельний відбір зрілих, щільних качанів без пошкоджень та тріщин.
  2. Збереження невеликий кочережки при зрізі (близько 3 см) і декількох вкривають листя.
  3. Пізній збір (денна температура не вище 8 °С, нічна – близько 0 °С).
  4. Прибирання обраного врожаю в суху погоду.
  5. Обов’язкове просушування відібраного матеріалу в теплому вентильованому приміщенні протягом 24 годин.

Зберігання

Ще років 30 тому городників нашої країни радувала своїм білим круглим боком тільки городня капуста, однак зараз на грядках можна зустріти практично всі види хрестоцвітних. І у кожного капустяного сорти свої умови для збереження.

Білокачанна – сама невибаглива і проста в зберіганні. Вона не вимагає особливих умов температури і вологості, а також певного місця і ємності. При дотриманні базових умов прохолоди і насичених вологою повітря міцні качани спокійно пролежать півроку і більше. Із загальних рекомендацій виділю щомісячне провітрювання та огляд вілков на предмет гнилі.

Брокколі і цвітну капусту зберегти довше 6 місяців не вийде, вони не надто лежання. Для довгострокового зберігання рекомендую використовувати метод заморожування. У свіжому вигляді ці сорти потрібно зберігати в дерев’яних ящиках на підкладках в темному приміщенні. Регулярне провітрювання і огляд обов’язкові. У холодильнику суцвіття потрібно зберігати в плівці.

Ніжні листя пекінської капусти вимогливі до умов зберігання, але навіть при підтримці ідеальних параметрів (температура – 0-2 °С, вологість – 95 %) вона не пролежить довше трьох місяців.

Місце

Впевнений, що у кожного городника є свій спосіб зберігання, в загальній складності їх десятки.

Розповім про тих, які на мій погляд успішно показали себе:

  • у погребі;
  • у холодильнику;
  • на балконі або лоджії;
  • у закритій комори;
  • у ємностях з піском;
  • в сіні;
  • у викопаній траншеї.

Найнебезпечнішими ворогами капусти в момент зберігання виступають два види гнилі: сіра і м’яка. Вони проявляються у вигляді плям на листі при пошкодженні, травмах, недостатньому просушуванні або виморожування качанів.